AYSEL BOZAN YILMAZ – Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı son değişiklikle sınıfta kalma geri gelmiş, uygulamanın sonuçları karne zamanı ortaya çıkmıştı.
Buna göre meslek liseleri başta olmak üzere bazı okullarda 9. sınıf öğrencilerinin neredeyse yarıya yakının sınıfta kaldığı görülmüştü. Milliyet’in gündeme taşıdığı konu, karne dağıtım töreni sırasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de soruldu. Karnelerin dağıtılmasının telafi niteliğindeki süreçlerin tamamlandığı anlamına gelmeyeceğini söyleyen Bakan Tekin, sınıf tekrarıyla ilgili işlemlerin henüz tamamlanmadığını ve bayram sonrası net rakamları göreceklerini belirtmişti.
MESEM’E GEÇİŞ
Bakanın açıklamaları sonrasında öğrenciler ve veliler, zayıf notu olan derslere yönelik telafi sınavlarının yapılacağına dair umutlandı. Ancak 9’uncu sınıfta sınıf tekrarına kalan öğrencilere yönelik herhangi bir ek sınav veya af düzenlemesi yapılmayacağı anlaşıldı. Öyle ki MEB 19 Temmuz’da okullara bir yazı gönderdi.
Buna göre sınıf tekrarına kalan öğrencilere sadece Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MESEM) 10. sınıfına geçiş hakkı tanındı. Bakanlık sınıf tekrarı nedeniyle okul terklerinin önüne geçebilmek ve okul kapasitelerini etkin kullanabilmek için öğrencilerin MESEM’lere yönlendirilebileceğini kaydetti. Son başvuru tarihi ise bugün.
2 DERS ŞARTI BULUNUYOR
Bakanlık, 9. sınıflara MESEM’lere geçişle ilgili genel bir duyuru yapmadı. Okul müdürlerine gönderilen yazıda, şu bilgilere yer verildi:
“Sınıf tekrarına kalmış 9. sınıf öğrencileri devamsızlıktan kalmamış olmak şartıyla 1 Türk Dili ve Edebiyatı, 2) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 3) Matematik, 4) Tarih derslerinden herhangi 2’sinden yıl sonu itibariyle başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinde 10. sınıftan devam edebilirler. Son kayıt tarihi Temmuz ayının son iş günüdür. Sınıf tekrarı nedeniyle okul terklerinin önüne geçebilmek ve okul kapasitelerini etkin kullanabilmek için bu durumda olan öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezlerimize yönlendirebilirsiniz.”
TEKRAR SEÇENEĞİ VAR
MESEM’e geçmek istemeyenler ise ya 9. sınıfa tekrar gidecek ya da açık öğretime geçmek durumunda kalacak. Okullardan aldığımız bilgiye göre bazı sınıflarda, sınıfta kalan yaklaşık 15-20 öğrencinin, 8-10’u MESEM’lere geçmeye hak kazandı.
NE OLMUŞTU?
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Buna göre daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli olan 50 ortalama artık yeterli değil. Ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebiliyor. 4 ders ve üzeri zayıfı olanlar ise sınıf tekrarı yapıyor. 2023-2024 eğitim yılından itibaren kademeli olarak başlayan yönetmelik liseye başlayan 9’uncu sınıf öğrencilerine uygulandı. Diğer sınıflar için ise eski yönetmelik geçerli.
BİR GÜN OKULA GİDİYORLAR
MESEM’e giden öğrenciler haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Bir anlamda örgün öğretimden çıkıyorlar. Bu merkezlere kayıt için yaş sınırı da bulunmuyor. Öğrenciler farklı yaş gruplarından kişilerle eğitim görebiliyorlar.
Sistem şöyle işliyor:
■ Öğrencinin kaydolacağı meslek dalıyla ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalatması gerekiyor. Herhangi bir işletmede çalışmayanlara MESEM’ler rehberlik ve yönlendirme hizmeti sunuyor.
■ Mesleki eğitim merkezine kayıt, okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlıyor.
■ Kaydolduğunda öğrencinin meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlıyor, öğrenim süresince devam ediyor. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürüyor.
■ MESEM’e giden 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12. sınıf öğrencileri ise asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alıyor.
■ Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabiliyorlar.